Geschiedenis


Stukje geschiedenis van de LETS


De term LETS - Local Economic Transactie System - is overgekomen uit Canada waar Michael Linton in 1982 kwam met een "local exchange trading system" . Hij runde een tijdje het Comox Valley LETSystems in Courtenay, British Columbia. Dit prototype was zeer succesvol, ondanks aanzienlijke antipathie en zelfs actief verzet van de belangrijkste elementen in de lokale gemeenschap.

Er ontstonden uiteindelijk zelfs ongeveer 20 soortgelijke systemen. LETSystemen begonnen wereldwijd aan hun opmars. Sinds 1987 zijn ongeveer 70 LETSystemen vastgesteld in Nieuw-Zeeland en bijna 200 in Australië. In Groot-Brittannië is het aantal omhoog geschoten van 7 systemen bij begin 1991 naar 150 tegen het einde van 1993.

Al deze systemen zijn gebaseerd op het oorspronkelijke prototype van Comox Valley, dat later de handel hervat heeft met verbeterde computer software en meer mogelijkheden om mensen te introduceren tot LETSystemen.

In Nederland en Vlaanderen is Lets mede opgericht door Strohalm (Social Trade Organisation), een organisatie die alternatieven voor het geldsysteem ontwikkelt. Zij stimuleren circulair geld netwerken.
De eerste Lets is opgericht in Amsterdam in 1993, de 'Noppes'.
Wil je oprichter Michael Linton zelf horen over hoe het allemaal tot stand kwam kijk dan: https://www.lowimpact.org/posts/lets-origins-michael-linton-letsystems
Zeer inspirerend.
Voor verdere informatie zie de link over LETS
En tot slot is er nog een lijst van ruilkringen in Nederland: Ruilkringen heel Nederland.pdf